Bir mütevazı kebapçı dükkânından heveskârlık, araştırma
ve sevgi ile örülen bir yemekler dünyasına yolculuk aslında Çiya'nın
serüveni.
Çiya... Adı gibi yüksek dağ başlarını ve dağ çiçeklerini çağrıştırıyor
Eskiden yaln?z iyi bir kebap ve iyi bir lahmacun için gidilen ve
adını bilenlerin bile ne anlama geldiğini ancak sorarak öğrenebildiği
bu yuvadan "Çiya" markasıyla bir "Sofra" da
doğdu. Özel olarak düzenlenmiş bir ikinci "kebapçı" da
katıldı kısa bir süre önce bu zenginliğe. Üçü birbirine bir kaç
metre uzaklıkta üç Çiya...
Kadıköy Balıkçılar Çarşısı'nda "bir gün mutlaka" uğrayacağınız
bu mekenlarda, Çiya'nın bilgeliğinden ve mutfağından, daha doğrusu
onu var eden "yemek mühendisleri"i Zeynep Hanım ve Musa
Bey'in elinden çıkma, bizi "Mezopotamya'dan Osmanlı'ya, Balkanlardan
Kafkasya'ya; Asya'dan Arap Yarımadası'na değin uzanan çok geniş
bir coğrafyada" gezdiren zengin bir mutfak bulacaksınız.
"Çiya"lar yalnız birer dükkân değil, bir araştırma ve
uygulama merkezi bence...
Sabri Koz, Çiya Sofrasından Küçük Yemek Sözlüğü ve Seçme Yemekler
Kitabı
|