Ciya
Tarihçe Yemek Çeþitleri Günün Menüsü Basýndan Fotoðraflar Ýletiþim
 
  • Tarihçe
  • Musa Daðdeviren'in Yaþam Öyküsü
  • Konuklarýmýzýn kendi el yazýlarýyla düþünceleri
  • Çiya Lezzetleri Amerika'da
  • TUREB Ödülleri Otantik Mutfak: Çiya Sofrasý

  • Tarihçe

    Çiya Kebap, 1987 yýlýnda Kadýköy Çarþý içinde mütevazý bir dükkanda faaliyetine baþladý. Faaliyet konusu kebap, lahmacun ve pidedir.

    Çiya'nýn kurucusu Musa Daðdeviren, 1960 Gaziantep-Nizip doðumludur. Esas mesleði fýrýncýlýktýr. 1987-1998 yýllarý arasýnda ustalarýyla birlikte bizzat kebap ve lahmacun tezgahýnda çalýþýr. Fýrýncýlýk ayný zamanda anne tarafýndan gelen bir meslektir. Dedesi Ekmekçi Kurt Ali çevresinde sayýlýp sevilen, mesleðinde usta olarak kabul edilen biridir. Dayýlarý, Ammi Mýndýk, Recep Açýkgöz, Aða Ýsmet, Saðýr Nazif, Ali Açýkgöz yörenin tanýnmýþ ustalarý arasýndadýr.

    1987 yýlýnda kendi iþini kurmaya karar verdiðinde kafasýnda sadece kebap-lahmacun ve pide yapan bir yer deðil, ilgi duyduðu ve fastfood karþýnda giderek yok olan zengin Anadolu yemek kültürünün unutulmaya yüz tutan tatlarýnýn bir anlamda deneysel mutfaðýdýr. Ama yol uzun ve zorludur.

    Küçük birikimlerle ve büyük umutlarla çýkýlan bu yolda türlü ekonomik sýkýntýya, yozlaþmaya, çürümeye karþýn iþini seven, yaptýðý iþten mutluluk duyan ve kaliteden asla vazgeçmeyen anlayýþtan hiç ayrýlmadý. Ki bu anlayýþýn temelinde "iþinize gösterdiðiniz saygý kendi özünüze duyduðunuz saygýnýn bir ifadesidir" tespiti yatar. Çiya, açýldýðý günden bu yana, kendini, genellikle kolay para kazanmanýn bir yolu olarak görülen ve giderek yozlaþmaya baþlayan -hatta yozlaþan- kebapçý anlayýþýnýn dýþýnda tutmaya çalýþmýþtýr. Yaptýðý iþe duyduðu saygý, araþtýrma ve bilgi sonucu zengin bir kebap mönüsü oluþur. Genel olarak bilinen kebap sayýsý mevsimlik kebaplarla birlikte 40 civarýndadýr. Çiya da ise bu sayý uzun araþtýrma ve derlemelerden sonra 100 civarýna ulaþýr. Bunun sonucu Çiya, yeni ve deðiþik tatlarýn bulunduðu bir keþifler mekaný olarak algýlanmaya baþlanýr, hep yeni þeyler yapýlmasý doðrultusunda zorlanýr. Baþlangýçta çok sýk olmasa da kebap ve lahmacunun yaný sýra deðiþik yöresel yemekler yapýlmaya baþlanýr. Beðenilir; beðeni itici bir güçtür, denemeler sýklaþýr, talep artar. Aslýnda bu denemeler Musa Daðdeviren'nin bir türlü dizginleyemediði yemek yapma,yemek kültürü ve tarihine olan merakýnýn birer denemesidir.

    Denemeler sonuç verir, yeni ve farklý bir mekanýn temelleri böylece atýlmýþ olur. Çiya'nýn kuruluþundan 11 yýl sonra 1998'de yine aný sokakta Anadolu mutfak kültüründe artýk yörelerinde bile unutulmaya yüz tutmuþ yemeklerin, kaybolmuþ lezzetlerin sunulduðu, eski kültürlerin günümüze taþýndýðý bir "kültür sofrasý" yani Çiya Sofrasý açýlýr, Çiya Sofrasý, her ne kadar kendini "Güneydoðu ve Doðu Akdeniz Mutfaðý" olarak tanýmlasa da Anadolu'dan Mezopotamya'ya uzanan bir coðrafyanýn sonsuz zenginlikteki kültür mozayiðinin geçmiþten günümüze uzanan bir yansýmasýdýr. Azeri, Gürcü, Türk, Arap, Ermeni, Osmanlý, Süryani, Selçuklu, Yahudi kültürlerine ait yemekler yörenin gelenek, görenek ve inançlarýna uygun olarak hazýrlanýp sunulur.

    Çiya Sofrasý'nýn açýlýþýndan 3 yýl sonra Ekim 2001'de ilk kebap ve lahmacun salonundan gelen deneyimlerin ýþýðýnda müþterilerine daha rahat ve zevkli bir ortam yaratma düþüncesiyle Çiya Kebap II açýlýr.

    Çiya, bugün ayný sokak içerisinde birbirinden uzaklýðý 20'þer metreden ibaret bu üç dükkanda faaliyetini sürdürmektedir.


    designed by Webasis