Ciya
Tarihçe Yemek Çeşitleri Günün Menüsü Basından Fotoğraflar İletişim

ÇİYA LEZZETLERİ AMERİKA’DA

Dünyanın en saygın aşçılık okullarından biri olan Culinary Institute of America'nın düzenlediği VI. Uluslararası Dünya Lezzetleri Konferansı ve Festivali'nde Türk mutfağını Musa Dağdeviren temsil etti.

6- 8 Kasım 2003 tarihinde Kaliforniya'da düzenlenen festivalin bu yılki konferans ana teması "Akdeniz lezzetleri, Amerikan menüleri – Geleceği tatmak" başlığını taşıyordu.

Festival ve konferansta bu yıl Fas'tan Lübnan'a, İspanya'dan İtalya, Yunanistan ve Türkiye'ye uzanan Akdeniz havzası mutfakları temsil edildi. Food Art dergisinin - geçen yılki etkinlik için - "İlham verici, 10 üzerinden 11" diye tanımladığı dünyanın en önemli yemek kültürü etkinliklerinden biri olan Uluslararası Dünya Lezzetleri Konferansı ve Festivali'ne 500 civarında Akdenizli ya da Akdeniz'den ilham almış üst düzey şef, bağımsız ve zincir lokanta işletmecisi, otel gıda ve içecek yöneticisi, yemek yazarı, gıda ve şarap üreticisi, ve diğer mutfak kültür uzmanları, 40-50 civarında da tüketici ve gıda medyası temsilcisi davet edildi.

Enstitünün kurucularından Michael Coon'un İstanbul mutfaklarında yaptığı lezzet gezintisi sonucunda festivale Türkiye'den Musa Dağdeviren'in katılmasına karar verildi.

Culinary Institute of America, amacını, Amerikan yemek kültürü için potansiyel ilham kaynağı olmaya devam eden Akdeniz mutfaklarının, Amerikan şef, operatör ve medyasınca iyi bilinmeyen zenginliklerinin keşfedilmesi olarak belirtiyor. Ya da festival komitesinin tanımlamasıyla "Akdeniz ilhamlı Amerikan menülerini zenginleştirmek, pek çok fikri ve lezzet buluşunu tüm katılımcılarla paylaşma"yı hedefliyor.

Californiya'nın Napa vadisinde oldukça geniş bir arazi üzerinde kurulu tarihi bir binada faaliyetini sürdüren enstitü 1946 yılında kuruldu. Başlangıçta 50 öğrenciye eğitim verebilen kuruluş bugün 145 şefle yaklaşık 2300 öğrenciye eğitim verebilmektedir.

LEZZET YOLCULUĞU

Musa Dağdeviren'in Amerika'daki lezzet yolculuğu Newyork'da basın mensuplarına ve kültür ateşimize verilen özel yemekle başladı. 03 Kasım 2003 tarihinde American Express'den Anya Von Brenzen'in düzenlediği ve Kültür ateşemiz Levent Demirel, Food Arts dergisinden Michael Batterberry, yazar Melisa Clark, Food Wine dergisinden editör Salma Abdelnour'un da katıldığı bu yemekte Türk şarapları ve sumak şerbeti eşliğinde Musa Dağdeviren tarafından yapılıp sunulan yemekler:

  • Bostana (domates, salatalık, nane, soğan, sarımsak, nar suyu)

  • Zahter Salatası (kurutulmuş biber-domates, ceviz, maydanoz, soğan ve nar taneleri)

  • Döğme Salatası (buğday, sarımsak, yoğurt)

  • Muhammara (cevizli biber)

  • Vişneli Köfte (kuzu kıyması kuru vişne, kuru arpacık soğan, biber salçası)

  • Perde Pilavı (hamur içinde tavuklu iç pilav)

  • Bulgurlu Yaprak Yarması

  • Melenğiş tapuşlaması (un, melengiş, zeytinyağı)

  • Ceviz-Kabak-Patlıcan Tatlısı

Newyork'ta düzenlenen Türk Mutfağı'nı tanıtıcı bu etkinlikten sonra lezzet yolculuğunun asıl durağı olan Culinary Institute of America'nın düzenlediği VI. Uluslararası Dünya Lezzetleri Konferansı ve Festivali'ne katılmak için Californiya'ya geçildi.

Festivale katılan değişik ülkelerden gelen aşçılar konuklara, enstitü bünyesindeki aşçı ve öğrencilere kendi kültürlerinin özelliklerini yansıtan yemeklerin yapım ve sunumunu gösterdiler. Etkinliğin konferans bölümünde konuşmacılar, aşçıların yemek gösterisi eşliğinde ülke mutfaklarını tanıtıcı konuşmalar yaptılar.

Üç gün süren ve oldukça yoğun bir tempoda geçen festivalde Türk mutfağını temsilen, artık kendi yöresinde bile unutulmaya yüz tutmuş Akdeniz lezzetleri Musa Dağdeviren tarafından bizzat hazırlanıp katılımcı ve tüm konukların beğenisine sunuldu.Yemeklerin hazırlanması, okulun eğitim kadrosunda yer alan aşçı ve öğrenciler için hem yeni lezzetlerin tanınması hem de yapımının öğrenilip menülerine eklenmesi açısından bir ders niteliğini taşıdı.

Musa Dağdeviren'nin festival katılımcılarına yapım ve sunumunu yaptığı yemekler:

  • Alaca Çorba
  • Haspirli Patates
  • Soğanlı Kebap
  • Tuzlu Yoğurt Kavurması
  • Ekşili Kebap
  • Bezirgan Kebap
  • Yaz lahmacunu (sarımsaklı)
  • Kış Lahmacun (soğanlı)
  • Kilis Kebap
  • Melengişli Ekmek
  • Sakızlı Ekmek
  • Mahlepli Patates Ekmeği
  • Tahinli Patates
  • Soğan Piyazı
  • Topik
  • Karga Beyni
  • Perde Pilavı
  • Babahannuş
  • Kimyonlu Biberli Aş
  • Kapama Pilavı
  • Acuka
  • Çemen
  • Ezme
  • Zahter Salatası
  • Muhammara
  • Ballı Kavut
  • Tuzlu Kavut
  • Teleme (Sütlü İncir)
  • Katmer
  • Kaynar
  • Bezirgen Kebabı
  • Kaya Koruğu
  • Patlıcan Tatlısı
  • Ceviz Tatlısı
  • Kabak Tatlısı

Üç gün süren bu etkinliğin hem Türk Mutfağının tanıtımı açısından hem de bizler için oldukça iyi bir deneyim olduğunu düşünüyoruz.

LİNKLER

designed by Webasis