Ciya
Tarihe Yemek eitleri Gnn Mens Basndan Fotoraflar letiim

YA LEZZETLER AMERKA'DA

Dnyann en saygn alk okullarndan biri olan Culinary Institute of America'nn dzenledii VI. Uluslararas Dnya Lezzetleri Konferans ve Festivali'nde Trk mutfan Musa Dadeviren temsil etti.

6- 8 Kasm 2003 tarihinde Kaliforniya'da dzenlenen festivalin bu ylki konferans ana temas "Akdeniz lezzetleri , Amerikan menleri - Gelecei tatmak" baln tayordu.

Festival ve konferansta bu yl Fas'tan Lbnan'a, spanya'dan talya, Yunanistan ve Trkiye'ye uzanan Akdeniz havzas mutfaklar temsil edildi. Food Art dergisinin - geen ylki etkinlik iin - "lham verici, 10 zerinden 11" diye tanmlad dnyann en nemli yemek kltr etkinliklerinden biri olan Uluslararas Dnya Lezzetleri Konferans ve Festivali'ne 500 civarnda Akdenizli ya da Akdeniz'den ilham alm st dzey ef,bamsz ve zincir lokanta iletmecisi,otel gda ve iecek yneticisi, yemek yazar, gda ve arap reticisi, ve dier mutfak kltr uzmanlar, 40-50 civarnda da tketici ve gda medyas temsilcisi davet edildi.

Enstitnn kurucularndan Michael Coon'un stanbul mutfaklarnda yapt lezzet gezintisi sonucunda festivale Trkiye'den Musa Dadeviren'in katlmasna karar verildi.

Culinary Institute of America, amacn, Amerikan yemek kltr iin potansiyel ilham kayna olmaya devam eden Akdeniz mutfaklarnn, Amerikan ef, operatr ve medyasnca iyi bilinmeyen zenginliklerinin kefedilmesi olarak belirtiyor. Ya da festival komitesinin tanmlamasyla "Akdeniz ilhaml Amerikan menlerini zenginletirmek, pek ok fikri ve lezzet buluunu tm katlmclarla paylama"y hedefliyor.

Californiya'nn Napa vadisinde olduka geni bir arazi zerinde kurulu tarihi bir binada faaliyetini srdren enstit 1946 ylnda kuruldu. Balangta 50 renciye eitim verebilen kurulu bugn 145 efle yaklak 2300 renciye eitim verebilmektedir.

LEZZET YOLCULUU

Musa Dadeviren'in Amerika'daki lezzet yolculuu Newyork'da basn mensuplarna ve kltr ateimize verilen zel yemekle balad. 03 Kasm 2003 tarihinde American Express'den Anya Von Brenzen'in dzenledii ve Kltr ateemiz Levent Demirel, Food Arts dergisinden Michael Batterberry, yazar Melisa Clark, Food Wine dergisinden editr Salma Abdelnour'un da katld bu yemekte Trk araplar ve sumak erbeti eliinde Musa Dadeviren tarafndan yaplp sunulan yemekler:

  • Bostana (domates, salatalk, nane, soan, sarmsak, nar suyu)

  • Zahter Salatas (kurutulmu biber-domates, ceviz, maydanoz, soan ve nar taneleri)

  • Dme Salatas (buday, sarmsak, yourt)

  • Muhammara (cevizli biber)

  • Vineli Kfte (kuzu kymas kuru vine, kuru arpack soan, biber salas)

  • Perde Pilav (hamur iinde tavuklu i pilav)

  • Bulgurlu Yaprak Yarmas

  • Meleni tapulamas (un, melengi, zeytinya)

  • Ceviz-Kabak-Patlcan Tatls

Newyork'ta dzenlenen Trk Mutfa'n tantc bu etkinlikten sonra lezzet yolculuunun asl dura olan Culinary Institute of America'nn dzenledii VI. Uluslararas Dnya Lezzetleri Konferans ve Festivali'ne katlmak iin Californiya'ya geildi.

Festivale katlan deiik lkelerden gelen alar konuklara, enstit bnyesindeki a ve rencilere kendi kltrlerinin zelliklerini yanstan yemeklerin yapm ve sunumunu gsterdiler. Etkinliin konferans blmnde konumaclar, alarn yemek gsterisi eliinde lke mutfaklarn tantc konumalar yaptlar.

gn sren ve olduka youn bir tempoda geen festivalde Trk mutfan temsilen, artk kendi yresinde bile unutulmaya yz tutmu Akdeniz lezzetleri Musa Dadeviren tarafndan bizzat hazrlanp katlmc ve tm konuklarn beenisine sunuldu.Yemeklerin hazrlanmas, okulun eitim kadrosunda yer alan a ve renciler iin hem yeni lezzetlerin tannmas hem de yapmnn renilip menlerine eklenmesi asndan bir ders niteliini tad.

Musa Dadeviren'nin festival katlmclarna yapm ve sunumunu yapt yemekler:

  • Alaca orba
  • Haspirli Patates
  • Soanl Kebap
  • Tuzlu Yourt Kavurmas
  • Ekili Kebap
  • Bezirgan Kebap
  • Yaz lahmacunu (sarmsakl)
  • K Lahmacun (soanl)
  • Kilis Kebap
  • Melengili Ekmek
  • Sakzl Ekmek
  • Mahlepli Patates Ekmei
  • Tahinli Patates
  • Soan Piyaz
  • Topik
  • Karga Beyni
  • Perde Pilav
  • Babahannu
  • Kimyonlu Biberli A
  • Kapama Pilav
  • Acuka
  • emen
  • Ezme
  • Zahter Salatas
  • Muhammara
  • Ball Kavut
  • Tuzlu Kavut
  • Teleme (Stl ncir)
  • Katmer
  • Kaynar
  • Bezirgen Kebab
  • Kaya Koruu
  • Patlcan Tatls
  • Ceviz Tatls
  • Kabak Tatls

gn sren bu etkinliin hem Trk Mutfann tantm asndan hem de bizler iin olduka iyi bir deneyim olduunu dnyoruz.

LNKLER

designed by Webasis