Ciya
Tarihçe Yemek Çeþitleri Günün Menüsü Basýndan Fotoðraflar Ýletiþim
 
  • Tarihçe
  • Musa Daðdeviren'in Yaþam Öyküsü
  • Konuklarýmýzýn kendi el yazýlarýyla düþünceleri
  • Çiya Lezzetleri Amerika'da
  • TUREB Ödülleri Otantik Mutfak: Çiya Sofrasý

  • Musa Daðdeviren'in Yaþam Öyküsü

    • Musa Daðdeviren'in Yaþam Öyküsü Gaziantep'te (Nizip) 1963'da (ana doðumu 1960'dýr) doðdu. Ev kadýný Arife Haným ile kalemci (aðaç aþýcý) Bozan Bey'in altý çocuðundan, sonuncusu. Nizip Ýstiklal Ýlkokulun'dan 1969'da mezun oldu. Nizip Ortaokulu'nu dýþardan bitirmek için çalýþtý (1970-1977 arasýnda) ise de, çeþitli nedenlerden dolayý gerçekleþemedi. 1979'da Nizip'ten ayrýlýp, Ýstanbul'a yerleþti.

    • Beþ yaþýnda Nizipte fýrýncý dayýlarýnýn yanýnda çýrak olarak çalýþmaya baþladý (ekmek, pide, lahmacun, tepsi yemekleri) ve kentten ayrýlýrken, bir fýrýncý ustasýydý (1965-1977).

    Çýrak ve iþçi olarak yaptýðý iþler: Tarým, sanayi ve çeþitli kentsel iþyerlerinde küçük yaþlardan baþlayarak çalýþtý. Bu iþ alanlarý þöyle sýralanabilir:

    • Simitçilik; lokanta, tatlýcý, çorbacý, kebapçý ve kahveci çýraklýðý; kavakçý; pamuk ýrgatý; sebze, üzüm, incir iþçiliði; kaynakçý; kâðýt, sabun, fýstýk, zeytinyaðý, kaðýt fabrikalarýnda mevsimlik isçi; kitapçý ve plakçý dükkâný.

    Kendine ait ilk iþyeri: Nizip-Antep E5 karayolu üzerinde iki arkadaþýyla birlikte bir tencere yemeði lokantasý açtý. Bir yýl çalýþtýrýldý.

    Ustalýk: Antep Baþpýnar Köyü'nde altý ay lahmacun fýrýnýnda; Antepte Fýstýk (Þire) Halinde beþ ay Memik Ustanýn yanýnda (Türkoðlu Kebap) ve Birecik'te üç ay bir fýrýnda, ekmek fýrýn ustasý olarak çalýþtý.

    • Ýstanbul'a, 1979'da yerleþti.

    • Dayýsýnýn fýrýnlý lokantasýnda fýrýn ustasý olarak çalýþmaya baþladý (1977-1981). Nizip'te bir fýrýn ustasý olarak öðrendiklerini iþçi arkadaþlarýyla paylaþtý. Dayýsýndan, 20-30 çeþit Ýstanbul ve Güneydogu'ya özgü meze yapýmýný; Alaettin Usta'dan kebabçýlýgý öðrendi (daha çok kýyma, kuþbaþý kebap ve soteden oluþan bir kebapçýlýk). Personel için (tencere) yemeklerini yaptý.

    • 1981'de dayýsýnýn lokantasýndan aynldý ve Üsküdar Tunusbaðý'nda - çok iyi bir fýrýncý ustasý olan - Domates Memet'in yanýnda fýrýncý olarak çalýþmaya baþladý. Domates Memet'ten özellikle çorba konusundaki deneyimlerinden çok þey öðrendi, iyi bir kebapçý ustasý olan ve çok þey öðrendiði Ankaralý Mehmet'le birlikte, pide ve lahmacun ustasý olarak çalýþtý. Onunla kebap konusundaki kimi özel düþüncelerini paylaþtý.

    • Askerlik; 1983-1984 yýllan arasýnda Çanakkale-Ezine'de askerlik görevini yaptý. Subay Gazinosu Mutfaðýnda ahçý ve mutfak çavuþu olarak çalýþtý.

    Askerlik sonrasý:

    • 1984-1985: Kadýköy Altýyol'da Ender Kebap Salonu'nda, kebap ve fýrýn ustabaþýlýgý; Bostancý'da Kâzým Buhara Et Lokantasý'nda fýrýn, kebap ve meze ustasý olarak çalýþtý.

    • 1986: Sahrayý Ceditte Þenol Kebapta, Suadiye Gaziantep Taþfýnn'da fýrýncý olarak, Bostancý Sanayi Sitesi'nde Çatý Kebap"ta, Numune Hastahanesi Kantin iþletmesi Lokantasý'nda lahmacun fýrýný ustasý olarak çalýþtý.

    Çiya / Kebap Lahmacun

    Kadýköy, Göneþlibahçe Sokaðý, Numara 48/B'de 66 Metrekarelik mekanda, Ýstanbul'da kendine ait ilk kebap ve lahmacun lokantasýný üç arkadaþýyla birlikte Kasým 1987'de açtý. 4-5 ay sonra çeþitli nedenlerden dolayý ortaklarýndan aynldý ve Çiya'nýn tek baþýna sahibi oldu. 1990 baþýnda - daha sonra hayatýný birleþtireceði - Zeynep Çalýþkan, Çiya / Kebap-Lahmacun'a katýldý.

    Çiya'da 1987-1998 arasý ustalarýyla birlikle bizzat kebap ve lahmacun tezgâhýnda çalýþtý. Kýsa bir süre Türk yemekleri çýkarýldý. Çiya'da, kebap ve lahmacun dýþýnda zaman zanan Gaziantep yöresi tencere yemekleri yapýldý.

    • Genel olarak mevsimliklerle birlikte bilinen kabap çeþidi 40 civarýndadýr. Çiya'da ise tepsi ve mevsimlikler dahil, 100 çeþit, kebap menüye girdi. Bu zenginliðin ardýnda, Çiya'nýn laboratuvar çalýþmalarý ve kebap derlemeleri yatýyor. Örneðin: ilk vejeteryan lahmacun ve kebap denemesi Çiya'da gerçekleþtirildi ve hâlâ menüdeki yerini korumaktadýr.

    Çiya, Kadýköy Pazarý'nda, bir esnaf muhitinde olmasýna karþýn, çok özel bir müþteri profiline ulaþtý...

    Çiya Sofrasý, 5 Eylül 1998'de açýldý. Geniþ bir iklimin yöresel yemekleri, tatlýlarý ve içecekleriyle alýþýlmadýk, benzersiz bir profil çizdi. Daimi bir menüsü olmayan, her gün deðiþebilir bir yemek çeþidiyle müþterilerini ve basýn dünyasýný þaþýrttý. Anadolu'dan Mezapotomya'ya uzanan geniþ bir iklimde, kaybolmuþ, unutulmuþ yemekleri derleyerek, kimi yayýnlardan keþfederek günümüz insanlarýna þaþýrtýcý bir lezzet bahçesi sundu.

    Çiya Kebap II, Ekim 2001'de açýldý... Birbirine uzaklýðý 20'þer metreden oluþan lezzet bahçesinin üçüncü ayaðý kurulmuþ oldu. Üç kattan oluþan Çiya Kebap II'de müþterilere, - ilk kebap ve lahmacun salonunundan gelen deneyimlele - daha rahat ve zevkli bir ortam yaratýlýyor.


    casibom
    Casibom