Ciya
Tarihe Yemek eitleri Gnn Mens Basndan Fotoraflar letiim
 
  • Tarihe
  • Musa Dadeviren'in Yaam yks
  • Konuklarmzn kendi el yazlaryla dnceleri
  • iya Lezzetleri Amerika'da
  • TUREB dlleri Otantik Mutfak: iya Sofras

  • Tarihe

    iya Kebap, 1987 ylnda Kadky ar iinde mtevaz bir dkkanda faaliyetine balad. Faaliyet konusu kebap, lahmacun ve pidedir.

    iya'nn kurucusu Musa Dadeviren, 1960 Gaziantep-Nizip doumludur. Esas meslei frnclktr. 1987-1998 yllar arasnda ustalaryla birlikte bizzat kebap ve lahmacun tezgahnda alr. Frnclk ayn zamanda anne tarafndan gelen bir meslektir. Dedesi Ekmeki Kurt Ali evresinde saylp sevilen, mesleinde usta olarak kabul edilen biridir. Daylar, Ammi Mndk, Recep Akgz, Aa smet, Sar Nazif, Ali Akgz yrenin tannm ustalar arasndadr.

    1987 ylnda kendi iini kurmaya karar verdiinde kafasnda sadece kebap-lahmacun ve pide yapan bir yer deil, ilgi duyduu ve fastfood karnda giderek yok olan zengin Anadolu yemek kltrnn unutulmaya yz tutan tatlarnn bir anlamda deneysel mutfadr. Ama yol uzun ve zorludur.

    Kk birikimlerle ve byk umutlarla klan bu yolda trl ekonomik skntya, yozlamaya, rmeye karn iini seven, yapt iten mutluluk duyan ve kaliteden asla vazgemeyen anlaytan hi ayrlmad. Ki bu anlayn temelinde "iinize gsterdiiniz sayg kendi znze duyduunuz saygnn bir ifadesidir" tespiti yatar. iya, ald gnden bu yana, kendini, genellikle kolay para kazanmann bir yolu olarak grlen ve giderek yozlamaya balayan -hatta yozlaan- kebap anlaynn dnda tutmaya almtr. Yapt ie duyduu sayg, aratrma ve bilgi sonucu zengin bir kebap mns oluur. Genel olarak bilinen kebap says mevsimlik kebaplarla birlikte 40 civarndadr. iya da ise bu say uzun aratrma ve derlemelerden sonra 100 civarna ular. Bunun sonucu iya, yeni ve deiik tatlarn bulunduu bir keifler mekan olarak alglanmaya balanr, hep yeni eyler yaplmas dorultusunda zorlanr. Balangta ok sk olmasa da kebap ve lahmacunun yan sra deiik yresel yemekler yaplmaya balanr. Beenilir; beeni itici bir gtr, denemeler sklar, talep artar. Aslnda bu denemeler Musa Dadeviren'nin bir trl dizginleyemedii yemek yapma,yemek kltr ve tarihine olan meraknn birer denemesidir.

    Denemeler sonu verir, yeni ve farkl bir mekann temelleri bylece atlm olur. iya'nn kuruluundan 11 yl sonra 1998'de yine an sokakta Anadolu mutfak kltrnde artk yrelerinde bile unutulmaya yz tutmu yemeklerin, kaybolmu lezzetlerin sunulduu, eski kltrlerin gnmze tand bir "kltr sofras" yani iya Sofras alr, iya Sofras, her ne kadar kendini "Gneydou ve Dou Akdeniz Mutfa" olarak tanmlasa da Anadolu'dan Mezopotamya'ya uzanan bir corafyann sonsuz zenginlikteki kltr mozayiinin gemiten gnmze uzanan bir yansmasdr. Azeri, Grc, Trk, Arap, Ermeni, Osmanl, Sryani, Seluklu, Yahudi kltrlerine ait yemekler yrenin gelenek, grenek ve inanlarna uygun olarak hazrlanp sunulur.

    iya Sofras'nn alndan 3 yl sonra Ekim 2001'de ilk kebap ve lahmacun salonundan gelen deneyimlerin nda mterilerine daha rahat ve zevkli bir ortam yaratma dncesiyle iya Kebap II alr.

    iya, bugn ayn sokak ierisinde birbirinden uzakl 20'er metreden ibaret bu dkkanda faaliyetini srdrmektedir.


    designed by Webasis